دانستن تاثیر عطر بر روحیه انسان سابقه ای دیرینه دارد. یافته های تاریخی بیانگر این است که بشر از 3000 سال پیش در مورد تاثیر عطر بر روحیه انسان و فواید درمانی گیاهان اطلاعاتی را بدست آورده است و از آن جهت بهبود بیماری ها استفاده کرده است. در این مقاله از کلبه عطر می خواهیم به موضوع تاثیر عطر بر روحیه انسان بپردازیم. با ما همراه شوید.
تاثیر عطر بر روحیه انسان امروز نیز تبدیل به یکی از موضوعات داغ تحقیقاتی شده است که محققان زیادی بر روی آن تمرکز کرده اند. یکی از آخرین نشست هایی که جهت تبادل نظر در مورد آخرین دستاوردها در این زمینه با عنوان رایحه و روان برگزار شده است، نشست سالانه انجمن عطر IFRA انگلستان می باشد.
نشست انجمن عطر IFRA در سال 2018 در تاریخ 10 اکتبر برگزار شده بود. در این نشست سخنرانی های در خصوص ارتباط بین عطر و سلامت روان انسان انجام شده است. این نشست فرصت خوبی برای علاقمندان به عطر بوده است تا بتوانند از آخرین نقطه نظرات کارشناسان عطر در مورد فواید عطر بر روحیه انسان مطلع شوند و در مورد تازه ترین تحقیقات این حوزه، اطلاعاتی را بدست آورند.
این نشست در سال 2018 همزمان با روز جهانی بهداشت روان برگزار گردید. اتفاقی که موجب شد تا نام این همایش از موضوع بهداشت روان الهام بگیرد.
گسترش روز افزون پژوهشگران به موضوع بهداشت روان دلیلی شده است تا در این نشست، مهم ترین تحقیقاتی که در این زمینه تاثیر عطر بر روحیه انسان انجام شده است، مورد بحث و بررسی قرار بگیرد.
حس بویایی ما انسان ها همواره با حس رضایت و خوشبختی ما از دهه های گذشته همراه بوده و هست. از استفاده عطر برای پوشاندن رایحه های بد تا ایجاد محیطی دلنشین و رضایت بخش برای بهبود احساساتمان در زندگی روزمره، امری رایج می باشد.
تاثیر پیکربندی ذهن در تاثیر عطر بر روحیه انسان
در حالی که تحقیقات در خصوص تاثیر عطر بر روحیه انسان روز به روز در حال گسترش می باشد، اما مشخص شده است که پیکربندی ذهن ما به صورتی است که رایحه های مختلف، در زندگی ما اثرات متفاوتی دارند. اثراتی که احتمال دارد از آن آگاه نباشیم.
خالی از لطف نیست که بدانید، به خاطر منحصر به فرد بودن حس بویایی ما، عطرهای مختلف منجر به واکنش های حسی مختلفی نیز در هر فرد می شود.
اثرات جالب رایحه ها و عطر بر روی خلق و خوی انسان ها
در این نشست دو سخنران در خصوص ارتباط اعجاب آمیز حس بویایی و عملکرد شناختی عمق وجود انسان، صحبت کردند.
پروفسور کیث وسنس یک مشاور در حوزه یک آزمون شناختی اختصاصی به نام خود است که به صورت آنلاین به عنوان یک آزمایش بالینی در سراسر دنیا ارائه می شود. وی همچنین از اساتید علوم شناختی اعصاب در دانشکده پزشکی اکستر می باشد و قصد دارد رابطه حس بویایی و کارکرد شناختی انسان را کشف کند. طبق کارهای این محقق، عطر و رایحه های ناشی از مواد معطر، اثرات کوتاه مدت و بلند مدت شگرفی بر روی قوه شناخت خلق و خوی انسان دارد.
در قسمت دیگر از نشست دکتر مارک موس حضور داشت که مسئول دپارتمان روانشناسی در دانشگاه نورث آمبریا است و در خصوص این موضوع اظهار نظر کرد که چرا بعضی از رایحه ها پیام های شدیدی در مغز مخابره می کنند و این پیام ها چگونه بر مغز و تندرستی ما اثر می گذارند؟
وی در بحث های خود به این موضوع هم پرداخت که چطور در جوامع مدرن حس بویایی ارزش پایین تری پیدا کرده است و آن را با بینایی و شنوایی مقایسه کرد. با این حال با در نظر گرفتن روند تکاملی بشر، حس بویایی را می توان مکانیزم اصلی حس دانست که از یک سیستم پیچیده شناختی تشکیل شده است. این سیستم پیچیده در طول حیات بشر کمک خواهد کرد تا غذاها، همسر و خطرات و شکارچیان را بتوانیم شناسایی کنیم.
دکتر موس، به این نکته هم اشاره کرد که چگونه در تمدن های انسانی در هند، چین و مصر در 3000 سال قبل از میلاد، از روغن های گیاهی در فرهنگ خودشان و برای درمان استفاده می کرده اند.
چیزی که به صورت خاص جلب توجه می کند، دسته بندی گونه های گیاهی با ثبت دست نوشته هایی می باشد که کاربری هر طبقه از گیاهان را نشان می دهند. احتمالا این دست نوشته ها بیانگر اجماع جامعه پزشکی آن زمان در مورد خواص آن گیاهان می باشد.
متخصصان گیاهان دارویی و دستاران پزشکان در آن زمان، علی رغم اینکه از نظر جغرافیایی نسبت به هم بسیار دور بوده اند، داروها را با کارکرد و اهداف مشابهی مورد استفاده قرار می دادند.
محتمل به نظر می رسد که تجربه های گام به گام بشر موجب شده تا یک شناخت سینه به سینه نسبت به ویژگی های مربوط به رایحه و عطرهای گیاهان و مزیت های که برای سلامتی و تندرستی انسان دارند، ایجاد شود.
دکتر موس در تحقیقات خود قصد دارد به این نکته هم جواب دهد که چطور توانایی تشخیص ما در درک تفاوت رایحه گیاهان، در طی هزاران سال روی به کارگیری آن ها برای ارتقا سلامت و تندرستی روانی انسان ها سایه انداخته است؟ جالب است بدانید که از هزاران سال قبل تاثیر عطر بر روحیه انسان توسط بشر درک شده به صورتی که از رایحه و عطر بعضی از گیاهخان برای ایجاد آرامش مورد استفاده قرار می گیرد.
آنچه در خصوص تاثیر عطر بر روحیه انسان مشخص شده است، تاثیرپذیری زیاد خلق و خوی انسان در برخورد با بوها و رایحه های متفاوت می باشد. رایحه ها قابلیت تداعی کردن خاطرات مختلف در ذهن ما را دارند چون سیستم پردازش بو در مغز همان سیستمی می باشد که وظیفه یادآوری خاطرات را برعهده دارند. این مسئله مهم از مدت ها پیش در تمدن مصری ها و چینی ها مورد استفاده قرار گرفته بوده است به صورتی که آن ها نخستین انسان هایی بوده اند که با رایحه گیاهان مختلف تلاش کرده اند در درمان بیماری های روحی و روانی بهبودی را به وجود بیاورند.